• Chipmachinefabrikant ASML heeft afgelopen jaar een omzetgroei van liefst 30 procent geboekt.
  • Beleggers waren blij met de cijfers, want de forse koerswinst van ASML op de beurs zette de AEX-index woensdag boven de 800 punten.
  • Topman Peter Wennink van ASML waarschuwde wel dat als de Nederlandse politiek een rem zet op kennismigranten, dit gevolgen heeft voor de groeistrategie van het bedrijf.
  • Lees ook: Taiwanees chipbedrijf TSMC, de belangrijkste klant van ASML, ziet winst beperkt dalen

Chipmachinefabrikant ASML heeft in 2023 een omzet in de boeken gezet van 27,6 miljard euro, wat een stijging van 30 procent betekent in vergelijking met een jaar eerder. Het bedrijf uit Veldhoven houdt vast aan zijn naar eigen zeggen conservatieve verwachting dat dit jaar een vergelijkbare omzet wordt gedraaid.

ASML gaf aan dat 2023 een sterk jaar was, maar dat de chipindustrie nog steeds door het dieptepunt van de cyclus heen aan het werken is.

Volgens het bedrijf blijven klanten nog wat onzeker over de mate van herstel van de chipmarkt dit jaar, maar zijn er wel positieve signalen te zien. De orderontvangst in het vierde kwartaal was sterk wat volgens ASML duidelijk steun biedt aan toekomstige vraag. Het orderboek staat nu op 39 miljard euro.

Beleggers toonden zich verheugd over de cijfers en zetten het aandeel ASML bijna 6 procent hoger. Het aandeel was daarmee de sterkste stijger in de AEX-index. Aangezien ASML zwaar meeweegt in de Amsterdamse hoofdindex steeg de AEX woensdag net boven de 800 punten.

In september 2021 wist de hoofdindex, die in 1983 werd opgericht, voor het eerst in zijn bestaan de symbolische puntengrens te doorbreken. In 2022 gebeurde dat ook, maar daarna zakte de AEX weer terug onder de 800 punten.

Meer vraag naar chips voor AI, zwakte bij smartphones

Grote chipbedrijven investeren in chips voor gebruik op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), wat gunstig is voor toeleveranciers zoals ASML. Daar staat tegenover dat er een zwakkere vraag is naar chips voor bijvoorbeeld smartphones. Tot de klanten van ASML behoren grote chipproducenten als TSMC, Samsung en Intel.

In een toelichting stelde ASML-topman Peter Wennink dat 2024 ook een belangrijk jaar wordt om voor te bereiden op forse groei in 2025. Wennink gaat in april met pensioen en zal dan worden opgevolgd door Christophe Fouquet. Hij is momenteel chief business officer van het bedrijf.

De nettowinst van het meest waardevolle techbedrijf van Europa kwam uit op 7,8 miljard euro, tegen 5,6 miljard euro een jaar eerder. De brutowinstmarge lag op 51,3 procent, wat iets hoger is dan een jaar eerder.

ASML is producent van de meest geavanceerde chipmachines ter wereld, de zogeheten EUV-machines die honderden miljoenen per stuk kosten. In het vierde kwartaal kreeg ASML voor die EUV-machines voor 5,6 miljard euro aan boekingen binnen. Het bedrijf levert ook minder geavanceerde chipmachines.

De onderneming heeft wel te maken met exportbeperkingen naar de Chinese markt door de Verenigde Staten. Washington wil dat er geen geavanceerde chiptechnologie naar China wordt geëxporteerd om te voorkomen dat de Chinezen die technologie kunnen gebruiken voor militaire doeleinden.

Ook de Nederlandse overheid heeft nieuwe beperkingen ingesteld. Zo mag ASML meerdere van zijn geavanceerde machines inmiddels niet meer leveren aan Chinese bedrijven.

Topman ASML: bij rem op kennismigranten, gaan we buiten Nederland groeien

ASML-topman Wennink uitte opnieuw zijn grote zorgen over stemmen in politiek Den Haag om het aantal arbeidsmigranten naar Nederland te beperken. In een interview in het RTL Z-programma Z360 sloot hij niet uit dat de chipmachinemaker activiteiten naar het buitenland moet verplaatsen als de onderneming in Nederland niet voldoende geschikt personeel kan vinden.

"Uiteindelijk kunnen we dit bedrijf alleen maar laten groeien als er voldoende gekwalificeerde mensen zijn. Dat doen we het liefst hier, maar als we die mensen hier niet kunnen krijgen dan krijgen we die mensen wel in Oost-Europa of in Azië of in de Verenigde Staten. Dan gaan we daar naartoe", liet hij weten voor de camera van RTL.

Hij doelde daarmee niet op een algehele verhuizing van de Veldhovense chipmachinemaker. Het gaat Wennink er puur om waar ASML in de toekomst verder kan groeien, benadrukte hij.

Het is niet voor het eerst dat het chipmachineconcern zich over dit onderwerp uitspreekt. Het bedrijf uitte na de Tweede Kamerverkiezingen direct al zijn zorgen. De twee grote winnaars van de verkiezingen, Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC), hadden tijdens hun verkiezingscampagne namelijk steeds herhaald dat het aantal arbeidsmigranten omlaag moet.

Volgens Wennink kan zo'n maatregel grote gevolgen hebben voor een bedrijf als ASML, dat veel kennismigranten nodig heeft. De vraag naar personeel bij het bedrijf en in de sector is zo groot dat alleen Nederlands talent niet voldoende zou zijn. "Je moet goed begrijpen als je dit soort dingen voorstelt, dat je dan ook begrijpt wat de consequenties zijn", aldus de ASML-topman.

ASML is niet het enige bedrijf waar de ontwikkelingen rond de kabinetsformatie scherp in de gaten gehouden worden. Philips zei na de verkiezingen ook al dat kennismigranten essentieel zijn voor het bedrijf om de internationale uitwisseling van kennis, ervaring en innovatie. Volgens het medisch technologieconcern laten "economische en technologische voorspellingen zien dat we onze brede welvaart niet overeind kunnen houden zonder kennismigranten".

LEES OOK: ASML verkoopt in december 10 keer zoveel chipmachines aan China: bedrijven willen nieuwe handelsbeperkingen voor zijn